2012. augusztus 3., péntek

I am 藍 we are 藍 Rowland Ricketts & Tokushimaken






日本語:
http://iamai.jp/
http://awa-ai-saiko.com/
とても尊敬しているリケッツさんが考えた面白いインスタレーション!!
好きな藍色目のバッジをゲット!


2012 julius 28-20 Tokushima megye Sanagouchi  2012年7月28-29日佐那河内

Az evente kulonbozo (Japan) varosban megrendezesre kerulo Nemzeti Kulturalis Fesztival (
国民文化祭), az iden eppen Tokushimaban lesz. Negy fo motivum, tema van, Indigo, Ningyoujoururi Babjatek, Awaodori Tanc, es Bethowen. A mezogazdasz ferjem, ki tudja miert, az iden eppen a fesztivalt elokeszito irodaba kerult. Miatta is, es az Indigo miatt is segitek az elokeszuletekben.

Ez a mostani esemeny, installacio a fesztival eloprogramja.

Azonos meretu 2mx1m-es lenvaszon anyagokat kuldtek szet iskolakba, muhelyekbe, muveszeknek, hogy barmilyen kedvelt indigoszinarnyalatra szinezzek meg. 
Ezekbol a regebben Tokushimaban indigokomposztalast es indigofestest tanult, amerikai kepzomuvesz, Rowland Ricketts szabadtreri installaciot almodott meg.
Minden egyes szabadteri kiallitason, azonos meretu, keskeny hosszu csikokat logatnak fel, a fent lathato modon, es az oda latogato vendegek kivalsztjak a nekik tetszo anyagot, es a megyei alkalmazottak hipp hopp elkeszitenek belole egy kituzot, ingyen. Az itteni egyetemem (Shikoku University) diakjai is szineztek, a sajat csavazasu indigojukkal, es a Tokushimai Indigo Kutato Tarsasag tagjakent en is, de nem tudtam ott rajonni melyikek lehettek a mieink! 
A latogatok altal kivalasztott csikokon egyre tobb kerek kivagas alakitja a muvet.

A muvesz a kiallitassorozattal, a sokakat bevono aktiv alakito reszvetellel az indigozas hosszu folyamatanak, sokszor meltatlanul elhanyagolt allomasaira probalja felhivni a figyelmet. Az utobbi evekben egyre tobb kiallitas, divatbemutato kerult megrendezesre, de tovabbra sem esett szo a magvetessel kezdodo kemeny mezogazdasagi munkarol, ahol a kioregedes miatt egyre kevesebb hozzaerto termelo van. Tobb, a megyet kritizalo cikk is megjelent mar, hogy az alappal is kellene foglalkozni, nemcsak diszes felszint kapargatni.

Ezenkivul az "en indigo vagyok, mi indigo vagyunk" "I am 藍 We are 藍" cimmel, Rowland burkoltan probal utalni arra, hogy a helyi indigokomposzt termelo, indigokezmuves, muvesz vilagban meglevo elhatarolodas, kikozosito csoportosulason tul kell lepni ahhoz, hogy a 21.szazadban is muvelheto formaban fent tudjon maradni ez a gyonyoru, de rengeteg sziszifuszi munkaval jaro INDIGO technika.

(majd irok rola sokkal reszletesebben, de most elozeteskent ennek a japan indigozas technologianak a legfontosabb jellemzoje az, hogy helyben termelik, komposztaljak, es termeszetes biologiai erjesztessel csavazzak, igy semmilyen durva vegyszert nem hasznalnak, minden visszakerulhet a termeszetbe)





2 megjegyzés:

  1. Ha mindig ilyen érdekes dolgokat fogsz írni, akkor gyakori olvasód leszek :o)

    VálaszTörlés
  2. Jo hosszu idore eltuntem, de probalok ujra aktiv lenni.

    VálaszTörlés